Klimat.

2017-08-10 15:15
Fimpar kan vara lösningen på ett stort klimatproblem, enligt en grupp forskare. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Fimpar kan vara lösningen på ett stort klimatproblem, enligt en grupp forskare.

Äntligen kan din fimp göra nytta

Bortslängda cigarettfimpar är en av de saker som skräpar ned naturen mest. Nu har en grupp forskare kommit på hur detta kan lösas. Samtidigt som ett stort klimatproblem kan mildras.

 

Fimpar, fimpar, överallt fimpar. På gator, torg, gräsmattor, skog och mark. Globalt handlar det uppskattningsvis om tusentals miljarder fimpar. I princip rent skräp. Fram tills nu.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En grupp forskare vid Kungliga tekniska institutet i Melbourne, Australien har kommit fram till att det går att blanda cigarettfimpar i asfalten till vägbyggen med inte bara bibehållen bärkraft hos väg­banan, utan också med minskad värmeledningsförmåga. Det beror på att slutprodukten har lägre densitet och därför också absorberar mindre värme.

”Urban heat island”

Vilket är goda nyheter för världens miljö. Fenomenet att storstadsområden tenderar att vara varmare än sin omgivning på grund av ytor med dålig förmåga att reflektera solljus kallas ”urban heat island”-effekten. Vilket städer över hela världen försöker bekämpa.

Effekterna av denna ökade stadstemperatur är många. En ökad temperatur leder till ökat behov av kylsystem. Det leder i sin tur till ökat behov av energi och i förlängningen till större utsläpp av växthusgaser samt förorenad luft.

Ekosystem hotas

Högre temperatur tar också sin tribut när det gäller både människors hälsa och överlevnadsförmåga hos stadens ekosystem. Bara i USA uppskattas att omkring 1 000 människor dör årligen till följd av extremhetta i städer.

Men det finns ytterligare fördelar med att kapsla in fimpar i asfalt.

– Inkapslingen förhindrar giftiga ämnen från att läcka ut i omgivningen, säger projekt­ledare Abbas Mohajerani till ABC News.

Fimpar

På global nivå uppskattas att 4 500 miljarder fimpar slängs på marken varje år. I Sverige hamnar ungefär en miljard fimpar på marken.

80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterat, som till exempel fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarettpaket.

Källa: Håll Sverige rent